Creative Blocks

En helt ny boligform med fællesskabet i fokus i Hamborgs HafenCity

Type
Indbudt konkurrence, 1. præmie
Sted
Hamborg, Tyskland
År
2016-
Størrelse
8.800 m2
Samarbejdspartnere
Schuessler-Plan Ingenieure, M+P
Bygherre
Baugemeinschaft Halbinsulaner

Et nutidigt og alsidigt hus

Visionen bag “Creative Blocks” er at skabe en helt ny type bygning, som blander bolig og erhverv med både fællesarealer og offentlige, udadvendte funktioner. Den nye boligform er udviklet af en gruppe kreative familier, hvis fælles ønske er at bo og arbejde under samme tag, og samtidig være en del af et fællesskab.

“Forslaget i arkitekturen oversætter fremragende tanken om et samfund baseret på fællesskab. De fælles opholdsrum og områder er tydeligt fremhævet, mens de individuelle enheder kommer til syne i facaden. Især fællesområderne fremhæver udseendet, ikke kun fra vandsiden, men også mod nord ved Versmannstrasse”


Udtalelse fra dommerkomitéen

Unikke drømme realiseres

I det nye boligbyggeri, som ligger på kanten til vandet, findes både dobbelthøje boliger, bibliotek, gæsteværelser, kontorer, kreative værksteder og showrooms. Alle lejligheder, kontorer og fællesrum er unikke, så en tur rundt i bygningen afspejler 26 familiers drømme om, hvordan den perfekte bolig ser ud – og ligeledes 13 drømme om det perfekte kontor.

Fællesrummene er husets rygrad

Bygningen er tegnet med et ”sættekasse”-princip i facaden, så de forskellige bolig- og erhvervsenheder tegner sig tydeligt i facaden. Tre gyldne volumener indeholder beboernes fællesaktiviteter samt ”Kreatifgeschoss”, et fleksibelt rum, der både kan bruges til fællesarrangementer og til udadvendte aktiviteter som galleri, foredragssal eller spisesal for nabolaget.

“Facaden mod Elben er åben, gennemsigtig og velkommen, og giver indbyggerne en maksimal udsigt til floden. Gallerierne omkring bygningen byder på attraktive rum og giver liv til facaden med et varieret skuespil”


Udtalelse fra dommerkomitéen

Ned til vandet i grønne omgivelser

I Hafencitys nye byggeri er der lagt op til et fællesskab i grønne omgivelser. På toppen af bygningen er der forberedt til sauna, orangeri og legeplads for boligens børn. Ligesom der vil være en række store haver i tilknytning til de øverste boliger. Bygherre har stor fokus på bæredygtighed i forhold til både energiforbrug og valg af materialer, og drømmen er derfor en bygning med minimalt ressourceforbrug.

Werk nyhedsbrev