Täby Torg

Et multifunktionelt torv med fokus på det gode byliv

Type
Konkurrence, 1. præmie
Sted
Täby, Sverige
År
2015
Størrelse
10.000 m2
Samarbejdspartnere
polyform, sangberg, Grontmij Malmø, ÅF Lightning, Sydark Konstruera, Tyréns
Bygherre
Täby Kommune

Seks pladser i én

Som et led i byens fortætningsstrategi giver det nye torv Täbyborgerne et nyt bycentrum med sit eget byliv. Konceptet for torvet er, at skabe et mulighedsfelt for brugerne – således er torvet ikke kun én plads, men organiseret i hele seks pladser, hvilket åbner en lang række ekstra muligheder for Täbyborgerne.

Et multifunktionelt byrum

I det nye byrum kan Täbys borgere i fremtiden også flokkes til markedsdage, opleve store koncerter, nyde udelivet på de omkringliggende caféer og bænke alt imens børnene kan boltre sig i legelandskabet. Vandpladsens 120 vanddysser skaber et spektakulært springvand, som er Sveriges største vandkunst.

Til både dag og nat

De seks zoner markeres i pladsens lineære stregkode-mønster, som organiserer pladsen. Hele torvet er bundet sammen af en stor samlet effektbelysning på over 500 lysenheder, og fremstår derfor som ét stort tableau, hvor visuelle scenarier kan udspille sig afhængig af de konkrete aktiviteter, årstiden eller tiden på døgnet.

Lyset understøtter byrummet

Belysningskonceptet er skabt med henblik på at understøtte det arkitektoniske hovedgreb og pladsens funktion som fleksibelt mulighedsfelt. Belysningen følger derfor pladsens organisering i felter og understøtter hver felts specifikke funktion og iscenesættelse. Intentionen har samtidig været at torvet skulle fungere som et visuelt hele, således at de enkelte delelementer supplerer hinanden i en sammenhængende komposition.

Werk nyhedsbrev