Museumshaven foran SMK

Byen inviteres ind i haven

Type
Konkurrence, 1. præmie
Sted
København
År
2013-14
Størrelse
13.700 m2
Samarbejdspartnere
polyform, sangberg, Karres En Brands, Oluf Jørgensen Ingeniører, Via Trafik, Annemarie Lund og Svava Riesto
Bygherre
Statens Museum for Kunst, Københavns Kommune

Inviterer byen ind

Fra Statens Museum for Kunst har der været et stort ønske om at åbne op og invitere byen ind i haven. Den nye have foran museet er et åbent bylandskab og en social oase, som inviterer byens borgere til at mødes til kaffe, deltage i kulturelle arrangementer eller bare tage en kunstpause.

Smeltedigel for kunst og byliv

Museumshaven, der er åben døgnet rundt, inviterer med sine bløde græsøer og bugtende stier velkommen i en have, der er helt tilgængelig fra Øster Voldgade og Sølvgade. Her flyder kunsten ud af museet og ned i haven, hvormed den vil fungere som en naturlig forlængelse af museet – en smeltedigel for kunst og byliv.

“Det var vigtigt for os, at museumshaven og Østre Anlæg blev til ét stort sammenhængende offentligt rum, hvor SMK ligger inde i parken fremfor i udkanten. Med museumshaven har vi valgt at trække nogle af Østre Anlægs kvaliteter såsom de græsklædte bakker og bugtende stier hele vejen rundt om museet.”


Thomas Kock, kreativ direktør hos WERK

Multifunktionelt bassin til vand og kunst

Det multifunktionelle bassin i midten af museumshaven er et naturligt samlingspunkt. På bassinets meterbrede kant sidder besøgende og diskuterer kunstoplevelser, alt imens børnene leger og tilfældigt forbipasserende slår sig ned. Bassinet fungerer både som et vandspejl, der reflekterer himlen og trækker byens signifikante tårne ind i haven, men det kan også tømmes og bruges til kunstinstallationer, koncerter og performance art eller sågar omdannes til en skøjtebane om vinteren.

Besøgsrekord og præmie

Museumshaven blev indviet på den sidste sommerdag i 2014 med en kæmpe åbningsfest, hvor mere end 8.000 gæster deltog. Det satte ny besøgsrekord for SMK for en enkelt dag. Året efter åbningen af haven satte museet endnu en rekord med mere end 450.000 besøgende – en stigning på hele 20% fra året før. I 2015 blev museumshaven tildelt Københavns Kommunes Bygningspræmiering for arkitektur “der i særlig høj grad har formået at pryde byen med smukke og nytænkende tiltag, og som dermed højner byoplevelsen af Københavns borgere”.

“Forhaven til Statens Museum for Kunst er et rigtig godt eksempel på, hvordan man som kulturinstitution inviterer folk indenfor. Fra at være et rum du næsten ikke turde gå ind i, er det nu blevet et sted, du ser som et helt naturligt sted at komme.”


Tina Saaby, Stadsarkitekt Københavns Kommune, Politiken 17.03.16

Werk nyhedsbrev