børneHAVEN

Ny integreret institution i Hamborgs Hafencity

Type
Indbudt konkurrence, 1. præmie
Sted
Baakenhafen, Hamborg
År
2016-
Størrelse
ca. 4.200 m2
Bygherre
Sternipark GmbH

Byggeriet er på vej

Gravemaskinerne er i fuld gang i Hamborgs Hafencity, og i 2024 står børneHAVEN klar.

 

Det enkle koncept

Et enkelt koncept bestående af to dele. “Stammen”, der i stue- og tagetagen bliver synlig fra gadeplan, er den indre og organiske kerne, hvis funktioner er faste. Den ydre facades enkle, rolige og ydmyge formsprog får bygningen til at indpasse sig sine omgivelser. Imellem disse to dele opstår børneHAVEN – en dynamisk, moderne og integreret institution.

Et stille ydre med et levende indre

I stueetagen placeres blandt andet en café, der aktiverer sine omgivelser og giver liv tilbage til byen. Bygningens indre gård binder visuelt stueetagen sammen med børnehavens legeplads på 1. sal, hvilket giver følelsen af legepladser i flere niveauer. Legepladsen er placeret ovenpå naboskolen, hvormed der er udsyn til de legende børn fra balkonerne på alle etager. Dertil har personalets kontorer udsigt over den nærliggende park samt floden Elbe.

“BørneHAVEN binder landskab og bygning sammen ved at trække parkens grønne rum hele vejen op gennem bygningen. På alle etager er der mulighed for at komme ud og lege, så man i alt får en legeplads på syv etager.”


Thomas Kock, kreativ direktør hos WERK

Rum i bevægelse i en dynamisk bygning

Omkring “stammen” inddeles rummene med fleksible vægge, så hele etagen kan åbnes op til ét samlet legelandskab. I selve “stammen” er der, foruden sine faste funktioner, stillerum og aktivitetsrum – lidt som huler i et træ.

Taghave med spisehus

Den inkluderende bygning understreges af et fælles spisehus for alle børnehavens børn på øverste etage, hvor der tilmed også er udsigt til taghaven og ikke mindst byens tage.

En anderledes børnehave

Bygningen bliver fyldt med optimisme og håb for fremtiden, der udnytter den unikke placering ved parken og pladsen, og som skaber både optimale muligheder for børn og personale. Bygningen giver byen et unikt mødested omkring pladsen og stueetagen. Den er både tryg, harmonisk, eventyrlig og udfordrende.

Werk nyhedsbrev