BücherGarten

En moderne platform for læring, kultur og social interaktion

Type
Åben international konkurrence, 3. præmie
Sted
Norderstedt, Tyskland
År
2018
Størrelse
5.628 m2
Samarbejdspartnere
Drees & Sommer Advanced Building Technologies
Bygherre
Stadt Norderstedt

Fra kvadratisk og praktisk - til rundt og fantastisk

Idéen bag BücherGarden er at skabe et levende og socialt omdrejningspunkt for Norderstedt, centralt placeret i kvarteret. Projektets karakteristiske gårdrum sætter scenen for et landskabeligt kulturhus med nær kontakt til omgivelserne. På den ene side en levende markedsplads for unge som gamle, på den anden side et åndehul for læseheste og bogorme.

Mere end et bibliotek

Med projektet ønsker vi at tilbyde et levende hus med et stærkt center. Gennem en åben, udadvendt og levende stueetage indbyder huset til besøg, møder og ikke mindst sociale fællesskaber i pagt med kulturhusets sjæl og karakter. Husets infrastruktur lægges mod det indre gårdrum således, at der altid er en relation til bibliotekshaven, samtidig med at man bevæger sig gennem et varieret landskab af nicher og opholdsmuligheder. Små lommer i husets facade skaber nicher af varieret størrelse og rum for særlige aktiviteter.

Indbyder til fællesskab

De mere offentlige og sociale funktioner placeres i stuen og skaber sammen med bibliotekshaven en synergi funktionerne imellem. Det bliver et sted, hvor fordybelse, ro og videbegærlighed går hånd i hånd med sociale arrangementer og events. Stedet, hvor man mødes over en kop kaffe, mens naboen læser til eksamen. Over den bløde og legende stuetage placeres to etager, som afsluttes med en grøn beplantet tagryg. Og et udsigtstårn øverst, hvor tankerne kan flyve frit mod horisonten.

Landskabet trækkes ind i bygningen og bliver til BücherGarten

Ved hjælp af stor gennemsigtighed og transparens inddrages det omkringliggende parklandskab i husets stueetage, som forbinder husets funktioner og inviterer ind i husets kerne, bibliotekshaven. Her er der opholdsmuligheder for dem, der vil læse, men også mulighed for fælles aktiviteter som koncerter eller oplæsninger.

En moderne bygning med klassiske elementer

BücherGarten er en moderne fortolkning af det klassiske biblioteks elementer. Eksempelvis er facaden konceptuelt en bogreol, der signalerer viden og eventyr, og med sin foranderlighed gennem dagen skaber den liv og variation. Fornemmelsen af at gå på opdagelse på biblioteket styrkes.

Werk nyhedsbrev