Købmagergade

Fornyelsen af en ikonisk og historisk gade i centrum af Københavns middelalderby.

Type
Bestillingsopgave
Sted
København
År
2009-2013
Størrelse
1.000 m2
Samarbejdspartnere
polyform, KBP.EU, sangberg, Karres En Brands, Oluf Jørgensen, Ulrikke Brandi Licht
Bygherre
Københavns Kommune

Fornyelsen af en ikonisk og historisk gade

Fornyelsen af Købmagergade bygger på et enkelt koncept, som både støtter et intenst og mangfoldigt byliv og samtidigt kobler fortiden med fremtiden. Gaden repræsenterer en forbindende ikonisk passage fra ét punkt til et andet, der samtidig passerer en række torve og pladser. Det nye design er på én gang karakterfuldt og foranderligt og kan kendetegnes som et helt nyt bud på et byrum, som rummer åbenhed overfor et bredt spektrum af anvendelsesformer rigtig mange år fremover.

Et enkelt, men varierende gadeforløb

Ved brugen af enkle designelementer og natursten i sorte og hvide nuancer er der skabt et unikt gadeforløb, der ikke findes andre steder i verden. Gadeforløbets byrum ændrer karakter fra rum til rum og i forhold til funktion og historie. Ligeledes ændrer forløbene langsomt, men naturligt, karakter fra at fremstå lyse og hvide til at forekomme mørke og sorte, når forløbet bliver til pladser såsom på Kultorvet og Trinitatis Kirkeplads.

Et kontrastfyldt gadebillede

Ved brugen af små savede granitsten øges sammenhængen med resten af byen. Det giver både gaden og dens pladser en stor righoldig detalje. Når bestemte egenskaber fremhæves, bliver kontrasterne også vigtigere; forskellen mellem en mennesketom og en menneskefyldt plads, en plads om dagen og om natten, i gråvejr og i solskin, en våd eller tør plads. Gaden og pladserne har glidende overgange ligesom i historiske byer. Underlaget i byen, på gaden og på pladser, er aldrig ens; det skinner i solen, er pixeleret af våde sten, når det er vådt, og vandfilm reflekterer himlens lys.

Lys på din vej

Gadens funktionelle lys er forbedret ved renovering af de eksisterende hængende lamper. Et varmere lys og en bedre farvegengivelse forekommer, og det giver ligeledes en reduktion af elforbruget. I belægningen integreres en solcellesten, som samler solstrålerne i løbet af dagen og leder dermed én på vej gennem natten. Dette simple element skaber variation og en atmosfære af den “fortonende” dag.

Købmagergade tilpasser sig brugerne

Købmagergade og dens pladser rummer et stort bymæssigt potentiale. Den fornyede udgave af Købmagergade og dens varierende gadeforløb og forskelligartede pladser forener naturligt de omkringliggende byområder. Det dynamiske design rummer også sociale aspekter i form af rum, der ikke har et specifikt formål, men derimod fremprovokerer flere former for brug af rummet.

Werk nyhedsbrev