Landskab foran Noma

Nordatlantisk terroir i Københavns havn

Type
Kommission
Sted
København
År
2013
Størrelse
400 m2
Samarbejdspartnere
polyform, sangberg, Lemming og Eriksson
Bygherre
Noma

Verdens bedste restaurant

Hele fire gange er Noma blevet udråbt som verdens bedste restaurant af Restaurants Magazines, hvor den anmelderroste restaurant har sat det nye nordiske køkken på verdenskortet. Folk valfarter fra hele verden for at få den helt unikke madoplevelse.

Nysgerrige blikke

Noma’s enorme opmærksomhed betyder dog også, at mange nysgerrige besøgende lægger vejen forbi restauranten uden bordreservation i håbet om, at få et glimt af den innovative gastronomi gennem vinduet. Dette har skabt en udfordring for restauranten, da de, sommetider hundredvis af vindueskiggere, kan være en anelse forstyrrende for restaurantens besøgende gæster.

En landskabelig bufferzone

Intentionen bag projektet var ikke at hænge et rødt reb op og dermed ekskludere de nysgerrige besøgende. Med det nye nordiske landskab bliver ivrige gastronomiske vindueskiggere holdt en anelse på afstand, men med en oplevelse af det nye nordiske terroir i form af et robust, stedsegrøn landskab fra de nordatlantiske lande.

En naturlig kontrast

De nordiske haver er skåret direkte ud af havnens rå betonflader, som omgiver Noma. Det skaber en tydelig kontrast mellem det urbane og nordatlantiske terroir samtidig med, at det komplimenterer det nyistandsatte pakhus fra 1700-tallet.

Et nordatlantisk mekka

Landskabets design tager udgangspunkt i det nordiske terroir, ligesom Noma’s gastronomiske univers bearbejder det nordiske køkken. De robuste og stedsegrønne planter fra Danmark, Sverige, Færøerne og Norge kombineret med lavasten fra Island afspejler de nordatlantiske kystlandskaber.

Et madkammer for bier

Foruden at naturen afspejler de nordatlantiske kystlandskaber, så vil den samtidig fungere som et madkammer med integreret bistader. Bierne kan samle nektar fra det omkringliggende nye nordiske landskab.

“Small and exquisite, it relates to what the restaurant is about and it’s captured the essence of Scandinavia, which is what the restaurant does. The execution and ambition is brilliant.”


Huw Morgan, dommer hos WAN Landscape Award 2014

Werk nyhedsbrev