Lanternen

Maritimt fællesskab

Type
Maritimt center
Sted
Esbjerg, Danmark
Projektering
2019-20
Udførelse
2020-21
Størrelse
Ca. 4.000 m2
Rolle
Totalrådgiver
Samarbejdspartnere
Snøhetta, Oluf Jørgensen A/S Rådgivende Ingeniører
Bygherre
Esbjerg Kommune, Lokale og Anlægsfonden

Forbindelse mellem by og vand

Lanternen er en bygning, der reflekterer havets kræfter og skaber forbindelse mellem byen og havnen.
Som et fyrtårn skal det maritime center ligge yderst mod havet og helt bogstaveligt lyse op. Lanternen bliver et nyt karaktergivende vartegn for Esbjerg Havn.

Nyt unikt, maritimt fællesskab

Lanternen samler Esbjerg Havns foreninger i et hus uden bagsider og skaber et nyt, unikt fællesskab. Her er der plads til den rutinerede dykker, den utrættelige roer og skoleklassen, der skal fange krabber, men også til den tilfældigt forbipasserende, der får et blik ind i en fantastisk verden af himmel og hav.

“Vores vision er at skabe en bygning, hvor det rationelle og det poetiske mødes i en symbiose. En symbiose mellem havets bevægelser, lysets vandring og det lavpraktiske og hverdagsagtige. En symbiose mellem rumlige oplevelser og praktikalitet. En symbiose mellem det fine og det rå, det sociale og det sportslige.”


Thomas Kock, kreativ direktør hos WERK

Hallen

Lanternen består bl.a. af to centrale arealer, der skaber aktivitet og samhørighed. Hallen danner ramme om foreningernes fælles praktiske faciliteter med plads til udstyr, værktøj og grej. Her er der direkte kontakt til vandet, plads til at spule både og mødes om værkstedsaktiviteter.

Det Sociale Hjerte

Med to ovenlys skabes kontakt til Det Sociale Hjerte på etagen over, hvor foreningernes individuelle arealer placeres tæt omkring en inviterende fælles plads og terrasse, der bliver et nyt byrum i sig selv. I ly for vind og vejr samles man i husets Sociale Hjerte og udveksler erfaringer om havet.

“”Forslaget udmærker sig ved på fornemste vis at kombinere ønsket om en fascinerende og nyskabende arkitektur med høj funktionalitet og intentionen om at skabe en ramme, som understøtter fællesskabet og skaber en ny samhørighed mellem aktørerne."”


Dommerkomiteen

Werk nyhedsbrev