Maritimt Center

Et nyt vartegn lyser op på den danske vestkyst

Type
Maritimt center
Sted
Esbjerg, Danmark
Projektering
2019-20
Udførelse
2020-22
Størrelse
Ca. 4.000 m2
Rolle
Totalrådgiver
Samarbejdspartnere
Snøhetta, Oluf Jørgensen A/S Rådgivende Ingeniører
Bygherre
Esbjerg Kommune, Lokale og Anlægsfonden

Et ankerpunkt for det maritime foreningsliv

Det Maritime Center – også kaldet ’Lanternen’ – sætter fællesskabet i fokus. Med plads til både vandsportsklubber, bådopbevaring, træningsfaciliteter, et stort værksted og sociale funktioner er centret et nyt ankerpunkt for det maritime foreningsliv. Byggeriets cirkulære, åbne design inviterer besøgende ind fra alle vinkler og skaber en tilgængelig og inkluderende bygning..

Nyt unikt, maritimt fællesskab

Det Maritime Center samler Esbjerg Havns foreninger i et hus uden bagsider og skaber et nyt, unikt fællesskab. Her er der plads til den rutinerede dykker, den utrættelige roer og skoleklassen, der skal fange krabber, men også til den tilfældigt forbipasserende, der får et blik ind i en fantastisk verden af himmel og hav.

Hallen

Det Maritime Center består bl.a. af to centrale arealer, der skaber aktivitet og samhørighed. Hallen danner ramme om foreningernes fælles praktiske faciliteter med plads til udstyr, værktøj og grej. Her er der direkte kontakt til vandet, plads til at spule både og mødes om værkstedsaktiviteter.

Det Sociale Hjerte

Med to ovenlys skabes kontakt til Det Sociale Hjerte på etagen over, hvor foreningernes individuelle arealer placeres tæt omkring en inviterende fælles plads og terrasse, der bliver et nyt byrum i sig selv. I ly for vind og vejr samles man i husets Sociale Hjerte og udveksler erfaringer om havet.

“Vores vision er at skabe en bygning, hvor det rationelle og det poetiske mødes i en symbiose. En symbiose mellem havets bevægelser, lysets vandring og det lavpraktiske og hverdagsagtige. En symbiose mellem rumlige oplevelser og praktikalitet. En symbiose mellem det fine og det rå, det sociale og det sportslige.”


Thomas Kock, kreativ direktør hos WERK

“Her er der virkelig tale om et byggeri i international klasse. Og de ambitioner, som konkurrenceprojektet havde, det, synes jeg, også til fulde er opnået, nu hvor bygningen står færdig.”


Esbjergs stadsarkitekt, Morten Harder.

Tegnet til alle vejrforhold

Bygningen er planlagt til højvande i tilfælde af, at vandet overstiger den nye omkringliggende dæmning. Derfor er konstruktionen op til første sal lavet af beton, støbt på én gang. Træfacaden er tegnet til at modstå barske vejrforhold, ligesom selve bygningen er designet, så besøgende altid kan finde læ.

Forbindelse mellem by og vand

Det Maritime Center er en bygning, der reflekterer havets kræfter og skaber forbindelse mellem byen og havnen. Som et fyrtårn skal det maritime center ligge yderst mod havet og helt bogstaveligt lyse op. Det Maritime Center bliver et nyt karaktergivende vartegn for Esbjerg.

Werk nyhedsbrev