Landskab foran Noma
Nordatlantisk terroir i Københavns havn
- Type
- Kommission
- Sted
- København
- År
- 2013
- Størrelse
- 400 m2
- Samarbejdspartnere
- polyform, sangberg, Lemming og Eriksson
- Bygherre
- Noma
Verdens bedste restaurant
Hele fire gange er Noma blevet udråbt som verdens bedste restaurant af Restaurants Magazines, hvor den anmelderroste restaurant har sat det nye nordiske køkken på verdenskortet. Folk valfarter fra hele verden for at få den helt unikke madoplevelse.
Nysgerrige blikke
Nomas enorme opmærksomhed betyder dog også, at mange nysgerrige besøgende lægger vejen forbi restauranten uden bordreservation i håbet om at få et glimt af den innovative gastronomi gennem vinduet. Dette har skabt en udfordring for restauranten, da de, sommetider hundredvis af vindueskiggere, kan være en anelse forstyrrende for restaurantens besøgende gæster.
En landskabelig bufferzone
Intentionen bag projektet var ikke at hænge et rødt reb op og dermed ekskludere de nysgerrige besøgende. Med det nye nordiske landskab bliver ivrige gastronomiske vindueskiggere holdt en anelse på afstand, men med en oplevelse af det nye nordiske terroir i form af et robust, stedsegrøn landskab fra de nordatlantiske lande.
En naturlig kontrast
De nordiske haver er skåret direkte ud af havnens rå betonflader, som omgiver Noma. Det skaber en tydelig kontrast mellem det urbane og nordatlantiske terroir samtidig med, at det komplimenterer det nyistandsatte pakhus fra 1700-tallet.
Et nordatlantisk mekka
Landskabets design tager udgangspunkt i det nordiske terroir, ligesom Nomas gastronomiske univers bearbejder det nordiske køkken. De robuste og stedsegrønne planter fra Danmark, Sverige, Færøerne og Norge kombineret med lavasten fra Island afspejler de nordatlantiske kystlandskaber.
Et madkammer for bier
Foruden at naturen afspejler de nordatlantiske kystlandskaber, så vil den samtidig fungere som et madkammer med integrerede bistader. Bierne kan samle nektar fra det omkringliggende nye nordiske landskab.
“Small and exquisite, it relates to what the restaurant is about and it’s captured the essence of Scandinavia, which is what the restaurant does. The execution and ambition is brilliant.”
Huw Morgan, dommer hos WAN Landscape Award 2014